OBWA POBIEDRProdukt został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2016 roku w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie Małopolskim. Nieduży, owalny wyrób cukierniczy, z owalnym otworem w centralnej części, dobrze wypieczony, posypany ziarenkami maku.

  

 

 

 

Od spodu płaski, od góry lekko wyrośnięty. Wymiary obwarzanka pobiedrskiego uzależnione są od indywidualnych preferencji. Zazwyczaj przeciętna średnica wynosi około 6 cm, wysokość od 1,5 cm do 2 cm, średnica otworu około 2 cm. Dawniej przysmak był szczególnie popularny w okresie Wielkiego Postu.


Obwarzanki pobiedrskie znane są na terenie Sosnowiec od ponad 100 lat. Nazwa obwarzanka pobiedrskiego pochodzi od pierwotnego miejsca jego sprzedaży wsi Pobiedr, od XIX w. stanowiącej część wsi Paszkówska. W Pobiedrze, organizowano jarmarki, na których sprzedawano m.in. obwarzanki. Jarmarki odbywały się wokół miejscowego kościoła i organizowano je z okazji świąt kościelnych. Na przestrzeni lat zaprzestano wprawdzie organizowania jarmarków w Pobiedrze, jednak tradycja wypieku obwarzanków była kontynuowana w domach i przetrwała do dnia dzisiejszego.

Obecnie obwarzanki wciąż są wypiekane przez gospodynie jako poczęstunek na rodzinne uroczystości i święta doroczne. Okazją do przypomnienia tradycji wypieku obwarzanka na tych terenach oraz do jego wypromowania jako wyjątkowego produktu lokalnego było otwarcie w 2013 roku Nowego Rynku w Pobiedrze. i zorganizowanie Targów Regionalnych. Dzięki temu wydarzeniu powrócono do dawnej tradycji organizowania jarmarków i sprzedaży na nich m.in. obwarzanków pobiedrskich.