Siemionka to potrawa wigilijna w formie płynnego dania, które przyrządzane jest z siemienia konopianego. Tradycja jej spożywania w Gminie Brzeźnica kontynuowana jest od co najmniej dwóch wieków.
Umiejętność ta przekazywana jest od pokoleń. Podstawowym surowcem siemionki są ziarna siemienia konopianego tzw. konopie siewne. Ziarna zalewa się wodą i moczy przez klika godzin, a następnie gotuje na wolnym ogniu około 2 godzin.
Pod wpływem gotowania ziarna pękają i wystają z nich białe kiełki. Później rozpoczyna się proces ucierania ziaren drewnianą pałką w makutrze, tak długo aż z ziaren wypłynie białe mleczko. Uzyskaną masę przepłukuje się na durszlaku, przelewając letnią, przegotowaną wodą. W celu pozbycia się drobin łusek można dodatkowo przecedzić przez gazę.
Uzyskany w ten sposób płyn wzbogacany jest mlekiem ze słodką śmietanką. Większość gospodyń do smaku dodaje soli. Istnieje też słodka odmiana tej potrawy do której dodawany jest do smaku cukier.